Old City
Poze vechi - Ploiestiul vechi - Biserica Sfintii Imparati Poze vechi - Ploiestiul vechi - Biserica Sfintii Imparati

Ploiestiul Vechi - Biserica Sfintii Imparati

Foarte aproape de centrul Ploiestiului se inalta Biserica Sfintii Imparati, una dintre cele mai importante biserici din Ploiesti. A fost construita avand ca model manastirea Curtea de Arges, pe locul unde au mai existat doua biserici. Despre prima nu se mai stie nimic. A doua a fost zidita in anul 1831, dupa cum arata pisania scrisa cu caractere cirilice:

"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca biserica ce se praznuieste cu hramul Sf.Imparati Constantin si Elena, al doilea zidind-o din temelie Mitropolit fiind Kir Grigorie, prin osardia si cheltuiala dumnealor Kir Polihronie D. si Kir Boscul, impreuna cu alti mahalagii si pravoslavnici crestini. Leat 1831 august 29."

Actuala biserica impresioneaza prin coloanele puternice de la fatada, prin cele din interior, prin cele patru turle cat si prin finetea ornamentarii. Boltile pronaosului si naosului si balustradele de pe ambele parti sunt sustinute de opt stalpi maiestuosi si bogat impodobiti. Catapeteasma este facuta din lemn de stejar sculptat si impodobita cu 11 icoane imbracate in argint.

Pictura, terminata in 1945, este opera pictorului Nicolae Pana, avand ca indrumator pe profesorul I.D.Stefanescu, presedintele comisiei de pictura bisericeasca si a fost executata in tehnica "fresco" si in stil bizantin. Deteriorata de cutremurele din 1977 si 1986, biserica a fost consolidata si restaurata in 1999.

Pe www.humansofploiesti.ro scriem povestea Ploiestiului si prin locurile vechi, care ne vorbesc despre istoria acestui loc. Daca ai imagini relevante de acest fel, scrie-ne la contact @ humansofploiesti.ro. / On www.humansofploiesti.ro we write the story of Ploiesti with the help of old places, too, which tell us stories about the history. If you have representative photos of such places, write us at contact @ humansofploiesti.ro

Humans of Ploiesti

Humansofploiesti.ro este cel mai important proiect comunitar al orasului, initiat si realizat de fotograful Bogdan Stoica (www.bogdanstoica.ro). Daca apari in oricare din aceste imagini, scrie-ne la [email protected]

 

In acest moment, pe site sunt aproape trei mii de fotografii, multe dintre ele avand si o poveste. Speram sa te gasesti intr-una din ele si sa ne scrii: cine esti, ce te inspira, ce iti place. Scrie-ti singur povestea si astfel scriem impreuna povestea Ploiestiului. Email: [email protected]. Scrie-ne si daca nu vrei ca imaginea ta sa apara aici, pentru ca nu vrem sa suparam pe nimeni. HumansofPloiesti este un proiect comunitar, menit sa uneasca, nu sa dezbine.

Initiator: fotograf Bogdan Stoica (link). Site facut de: Mircea Draghici (link). Traduceri de: Alexandra Bostan (link). Ne poti sustine si promovandu-ne in social media; conturile sunt pe homepage, in dreapta sus. Multumim!